maanantai 17. kesäkuuta 2013

Lähialueet

Vierailun arvoisia kohteita?

Uzes. Vain muutama kilometri mökiltä sijaitsee 8000 asukkaan pikkukaupunki Uzes. Keskustorilta löytyy ilmeisesti joka päivä markkinat, mutta etenkin keskiviikkoisin (paljon lähiruokaa) ja lauantaisin (ruuan lisäksi myytävänä myös vaatteita ja muuta sälää) on visiitin arvoinen meininki. Uzes on taiteen ja historian kaupunki, kaunis vihreä kaupunki, mukava aterioida runsaslehtisten puiden katveessa, ylpeä linnastaan ja sen historiasta.
TJEU 1: http://foodiesinfrance.blogspot.fi/2009/06/le-ptit-coffee.html
TJEU 2: http://www.tripadvisor.com/Attractions-g187157-Activities-Uzes_Gard_Languedoc_Roussillon.html

Nimes. Lähin isompi kaupunki Nimes (~150 000 asukasta) sijaitsee sekin vain parinkymmenen kilometrin päässä majapaikasta. Kaupunki on kuuluisa roomalaisarkkitehtuuristaan, mm. Colosseumin-pikkuveli-areenasta Arenes de Nimes. Reissun aikana on käynnissä festivaali Garden Night Festival (20.6.-1.7.), jonka tarkemmasta ohjelmasta ei tosin ole tietoa. Toinen potentiaalinen vierailupäivä on torstai 4.7. jolloin käynnistyy heinä-elokuun kestävä "Thursdays in Nimes" konsepti, pitäen sisällään koko illan kestävää sekalaista markkinahumua ja live-musiikkia.
TJEU: http://www.ot-nimes.fr/no/vivez.html

Arles. Vanha kaupunki lähellä meidän linnaa. Kehuttu kauniiksi. Löytyy riemukaari, amfiteatteri, sirkus ja nekropoli, ei tosin enää ihan kukoistuskautensa (300-400 luvut) kunnossa. Aivan keskeinen paikka, ulottuu isolle alueelle. Siellä on ainakin 100 Rooman vallan aikasta monumenttia (Unescon suojelukohteita suurin osa). Kesällä Rodinin näyttely: älkää missatko, jos tykkäätte veistoksista! Rhone on siellä upea, sen rannat, joella laivat (laiva-ajalut yksi vaihtoehto), sillat. Van Gogh oli siellä parantolassa (olen käynyt siellä, siinä kulkee myös roomalaisten rakentama akvadukti) ja maalasi sieltä näkyviä laventelimaisemia. Arènes d'Arles (sellainen Colosseumin tapainen), näkemisen arvoinen ja luulen, että kesä/heinäkuun vaihteessa siellä voisi olla härkätaistelu (yök!) tai joku muu esitys. Jos kiinnostaa, kannattaisi tsekata ennen matkalle lähtöä.

Camargue. Luonnon(suojelu?)alue Arlesista etelään. Supermielenkiintoinen alue, Rhonen delta-alue ja reserve naturel, valtava, kait Euroopan suurin n. 900 km2, Rhone jakautuu 'Pikku-Rhoneksi ja Rhoneksi ennen laskeutumistaan mereen ja siihen väliin jää 'Etang du Vaccares' eli 'Vaccaresin Lampi' suomennettuna, vaikka tuo vesialue on tosi iso. Siellä on laguuneita, villejä valkoisia hevosia, euroopan ainoita cowboyta (kasvattavat mustia härkiä Espanjan tarpeisiin; business sekin!), upeita heikkadyynejä ja -rantoja.

Rantakohteita Arlesin/Camarguen suunnalla:
Aigues Mortes. 1200-luvun linnoitettu satamakaupunki, aivan meren tuntumassa ja kokonaan ympäröity muurilla, sieltä voi mennä katsomaan beachejä ja suolapeltoja
Le Grau du Roi. Viehättävä, siellä voisi nauttia lounaan.
La Grande Motte. Kannattaa katsastaa sen modernin arkkitehtuurin takia, myös hienot hiekkarannat, upeat purjehdusmahdollisuudet, kannattaisi myös tutustua Langedocin viineihin, siellä voisi kokeilla myös rose-viiniä.

Luberon hill villages.  Läjä upeita kukkulakyliä. Joka päivä vähintään yhdessä on markkinat (tjeu http://www.theluberon.com/activities/luberon-markets), suurin tapahtuma lauantaiaamun markkinat Apt-nimisessä kylässä. Kylien joukosta löytyy muun muassa Peter Maylen Menerbes, Markiisi de Saden Lacoste, värikylläinen Roussillon ja monia vähemmän kuuluisia ja siten rauhallisempia kyläpahasia: http://www.theluberon.com/places
Gordes (Luberonissa). Erittäin kaunis kylä kukkulalla, yksi Ranskan kauneimmista, siellä on château (linna), luostari, moulin (mylly). Ihmeellinen kivistä tehty kylä (village des Bories). Monet taiteilijat hakeneet sieltä inspiraatioita, kuten Marc Chagal.
Roussillon (Vaucluse) (Luberonissa). Myös yksi Ranskan kaunempia kyliä, sitä värittää punainen okra, kylä on näkemisen arvoinen. 'Okrapolku' (Sentier des ocres), näkee miten okraa on louhittu, polku on ihana kävellä (ei hirveän vaativa ja se on maksullinen), voi valita lyhyemmän tai pitemmän reitin.

Les Calanques. Huisit kalliorannat kaupunkien Marseille ja Cassis välissä. Jollei kalliokiipeily tai sukellus jollekulle maistu, niin simppelin kuuloisia veneretkiä lähtee hintaan 10-15e (45min -1,5h) Cassiksen satamasta: http://www.informationfrance.com/lescalanques.php

Les Baux-de-Provence. Iso rauniolinna korkealla kukkulalla, huipulle kävellään viehättäviä katuja pitkin (autolla sinne ei saa mennä) ja huipulta avautuu upea näköala Luberonin alueelle. Kävelyalue on täynnä pieniä putiikkeja, jos haluaa ostaa muistoja Provencesta (esim. pöytäliinan tai pyyheliinoja etc.), onnistuu siellä. Muistaakseni oli siellä upea linnakin, mutta enemmän jäivät mieleen Provencen tunnelma, maisemat, ravintolat! Ja nuo putiikit. Jos suunnittelee vierailua Les Baux-de-Provencessa ja reissussa tulee jano, kannattaa harkita vierailua myös tuolla: www.masdeladame.com

Pont du Gard. Iso roomalainen akvedukti-silta.

Marseille. Iso kaupunki, hieno satama, hyvää bouillabaissea.

Aix-en-Provence. Kaupunki jolla on hauska nimi.

Gorges du Verdon. Euroopan isoin kanjoni.

Avignon. Vanha kaupunki lähellä meidän tiluksia. UNESCOn suojelukohde. "Paavien kaupunki"? Kesäisin paljon festivaaleja, mutta onko mitään meidän reissun aikaan?

Mont Ventoux. Provencen korkein vuori (1909m).

St Tropez. Pintaliitokylä Välimeren rannalla.

Riviera. Kaikki tietää.

Viinitiloja.  Kolmen kilsan säteeltä näyttäisi löytyvän ainakin pari-kolme viinitilaa (jolla siis googlemaps-linkitys ja nettisivut). Pari sivustos ranskaksi ja kolmas hollanniksi. Enjoy!
 


Vesipuistoja, eläintarhoja ja muuta kivaa lapsille:
 • La Farme aux Crocodiles (1h), krokotiileja, alligaattoreita yms.  Kohtalaisen lähellä mm. Orange, Pont saint Esprit...
 • Aqualand: mm. Cap d'Adge (1h40min, lounaaseen Monpellieristä vähän eteenpäin. Lisähuomiona, että kun googlasin ton kylän, tuli kuvahaku täyteen alastomia ihmisiä... Siellä on joku naturistialue.  Ihan vaan tiedoksi, jos se kiinnostaa vesipuistoa enemmän, muuten kyllä hienon näköinen paikka :D), St Cyr Sur Mer (2h5min, rannalla Marseillesta vähän itään), Port Leucate 2h 11min, lounaaseen rannalla kohti Espanjan rajaa, tosi kauniin näköinen paikka, kuten nyt melkein kaikki siinä rannalla varmaan on.  Ei tissejä.)... Kaikki on vähän eripuolilla ja saman firman lafkoja on muuallakin, otin nyt vaan lähinnä olevat sekä ton Frejusin mikä on tuolla alimpana, koska siellä oli muutakin.
 • Kid's Paradise (30min), erilaisia altaita, vesiliukumäkiä, pomppulinnoja, minigolf yms. Lähellä mm. Nimes (tämä oli sen näköinen, että meidänkin lapset, jotka ei mitenkään superrohkeasti hyppää altaisiin, voisi tykätä).
 • La Barben Parc Zoolique (1h 30min), ainakin kuvien ja Tripadvisorin kehujen perusteella ihan ok eläintarha. Lähellä Salon de Province, tunnettu Norstradamuksen asuinpaikkana. Matkan varrella myös Les Baux de Provence.
 • Äpän sedän vaimon suosittelemassa Camarguessa (55min)  on paljon erilaisia eläimiä. Ihan Arlesin vieressä, siellä on paljon hienoa raunioita ja kuului myös suosikkilistalle.
 • Western theme Park for kids (2h, lähellä Marseille), huvipuisto, josta löytyy vuoristoradat, kummitustalot yms
 • Magicland Park (1h30min) huvipuisto, sivut oli ranskaksi niin kovin paljon en niistä saanut irti, mutta jotain vuoristoratoja yms näyttäisi olevan.  Sijaitsee Martiguessa, jota kuvaillaan oppaassa maalaukselliseksi kalastajakaupungiksi.
 • Aqualand ja Parc zoologique (Rivieran suurin vesipuisto sekä iso safaripuisto) (2h35min).  

Jokereita:
1. Mitkä on parhaat viinialueet lähellä, mihin mennään maistelemaan?
2. Kaikki matkaoppaat on mallia "Provence & Cote de Azur" eli meidän linnasta länteen ei ole mitään tietoa mahdollisista nähtävyyksistä - onko siellä mitään?

10 kommenttia:

 1. Avataan peli. Pont du Gard on lähellä. http://fi.wikipedia.org/wiki/Pont_du_Gard

  VastaaPoista
 2. Uzes on kuuluisa lauantaimarkkinoistaan!

  VastaaPoista
 3. Uzesissa on myös Haribon museo... Hieman yllättävä tieto.

  VastaaPoista
 4. Trip advisorissa kehutaan uzesissa sellaista kun promo vinum. Järjestää ilmeisesti jotain viinin maistelua yms. Lukekaa tuolta lisää

  http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g187157-d3166655-Reviews-Promo_Vinum-Uzes_Gard_Languedoc_Roussillon.html

  VastaaPoista
 5. Siis tommonen wine tour ois täydellinen. Ei huolta kuskien poissylkemistä viineistä.

  VastaaPoista
 6. Lähitienoon golf-kentät:

  http://www.golfuzes.fr/ (9 reikää, voipi olla aika tuhnu)
  http://www.golf-nimes.com/ (18 reikää, vaikuttaa kunnon kentältä)
  http://www.golfnimescampagne.com/ (Premier-kentän näköinen klubitalo)

  Vois olla hyvä varata pelipäivä ennakkoon. Ketkä lähtee?

  VastaaPoista
 7. Milloin vietetään naisten ja miesten päivää?

  VastaaPoista
 8. Jos joku suunnittelee vierailua Les Baux-de-Provencessa ja reissussa tulee jano, kannattaa harkita vierailua tuolla:

  www.masdeladame.com

  Muistaakseni ihan kelpo viiniä.

  VastaaPoista
 9. Orangessa on hieno amfiteatteri, on kerrottu.

  VastaaPoista
 10. Tiesittekö, että farkku keksittiin Nimesissä 1700-luvulla? Alun perin tämä kuuluisa kangas kulki nimellä De Nimes (=Nimesistä), mut Levi Strauss lyhensi sitä muotoon denim.
  Hauska knoppitieto!

  VastaaPoista